Prima Pagina - Scopul Asociatiei -- Program 2007 -- Flora Parangului -- Muntii Parang -- Revista Drumetul -- Contact

 

ORGANIZAREA EXCURSIILOR CU OBIECTIV TEMATIC
DE STUDIU SI CERCETARE

Dumitru Puscasu
( Dupa un material realizat de ing. Cristian Felea )

Turismul tematic este o forma aparte de turism si se desfasoara in trei etape bine definite :

  1. Documentarea ;
  2. Culegerea datelor de observatii si a materialelor ;
  3. Verificarea si valorificarea materialului obtinut pe teren .

O astfel de excursie se pregateste trecand pe rand prin urmatoarele etape :

  1. Pregatirea - etapa in care se fixeaza colectivul , se alege obiectivul pentru cercetare , se stabileste graficul excursiei , se deseneaza in ,, bloc-notes " itinerariul pe care se marcheaza punctele de popas si aplicatiile ce se vor executa in acele locuri , se pregateste echipamentului necesar , se face o documentare asupra locurilor ce urmeaza a fi vizitate . Documentarea presupune studierea de carti , atlase zoologice , botanice sau de alta natura in functie de obiectivul propus , obtinerea de informatii de pe INTERNET sau din alte documente .
  2. In toate cazurile cei interesati isi vor face cateva insemnari privind specificul locurilor ce sunt cuprinse in traseul viitoarei excursii . Aceste insemnari se vor referi la clima , tipul reliefului , asezarile umane , fauna , flora , etc pe care ulterior le vor completa cu propriile observatii .

    In etapa documentarii primele pagini ale carnetelului ( bloc -notes ) vor cuprinde

    1. - o schita simpla a itinerarului excursiei cu precizarea obiectivelor mai importante si a timpului rezervat cercetarii lor ;
    2. - extrase informative cu privire la cele mai caracteristice specii ce pot fi intalnite pe traseu si indicatii cu privire la cele ce trebuie sa retina atentia in primul rand .
  3. Desfasurarea - aceasta etapa urmareste respectarea stricta a graficului etapelor pregatite anterior , a ritmului de mers , a popasurilor , a timpului acordat observatiei si cercetarii . Membrii echipei trebuie sa tina seama si de urmatoarele indicatii :
  4. - sa noteze in carnet cele aflate sau propriile observatii ;

    - cand fac colectari de material stiintific sa respecte speciile rare , sa evite distrugerea cuiburilor , sa evite degradarea biotopului si inspaimantarea animalelor ;

    - sa-si completeze observatiile in bloc-notes sau sa-si aranjeze materialul colectat dupa ce s-a ajuns la primul loc de odihna al etapei , pentru a nu deregla programul excursiei .

    Atunci cand se face colectarea de material de studiu trebuie sa se tina cont de urmatoarele reguli :

    - sa se respecte monumentele naturii recunoscute prin lege si animalele care local sunt puse sub regim de protectie ;

    - sa nu se colecteze decat numarul strict necesar de material de studiu ;

    - sa se acorde un interes deosebit formelor mai putin cunoscute , mutatiilor interesante ale unor indivizi ai speciilor cercetate ;

    - sa se noteze in carnetel locul de unde a fost colectat exemplarul, data si unele praticularitati ale biotopului .

  5. Finalizarea - sositi acasa , in tabere sau la sediul asociatiilor din care fac parte , membrii expeditiei continua activitatea , pregatind colectiile , completand materialul colectat cu comunicari stiintifice care sa ofere explicatii legate de importanta acestuia .

Stimati colegi daca aceste randuri au trezit in dumneavoastra dorinta de a face astfel de excursii , autorul acestor randuri va doreste sa realizati cat mai multe exponate si comunicari deosebite .

Mult succes !

Cine Este "Pro - Parang"

Cuprins

Powered by