Prima Pagina - Scopul Asociatiei -- Program 2007 -- Flora Parangului -- Muntii Parang -- Revista Drumetul -- Contact

 

MONTAN CLUB

FLOAREA REGINEI-VALEA JIULUI

 

Ioan Pardos

 

Evenimentele majore care s-au petrecut in decembrie 1989 , au schimbat profund societatea româneasca si ca urmare si miscarea turistica din Valea Jiului . Pâna la aceasta data în Vale functionau pe baza de statut propriu , sase cercuri de turism , astfel : la Petrila functiona Cercul de Turism Montan ORIZONT , care era sustinut de E.M. PETRILA ; la Petrosani , erau la acea vreme doua cercuri de turism , si anume : AMICII PARÂNGULUI , care functiona pe lânga U.R.U.M.P. si care avea în fruntea sa pe neobositul montaniard care a fost Ing. AUREL DULA . Al doilea cerc se numea ALPO (prescurtare de la ALPINE POTECI) si era organizat pe lânga Institutul De Mine Petrosani , fiind asadar un cerc de turism compus din studenti din diferite localitati ale tarii ; la Vulcan existau de asemenea doua cercuri , unul fiind Cercul De Turism Alpin VÂLCAN , în fruntea caruia se aflau Chirita Dorin si Pavel Gheorghe(Gigi) , doi inimosi militanti pentru miscarea turistica . Acest cerc functiona pe lânga PREPARATIA CARBUNELUI COROESTI , si avea numerosi membrii , printre care si multi elevi . Al doilea cerc se numea GENTIANA , si era mai putin numeros si nesustinut financiar de vre-o unitate economica . Un alt cerc de turism functiona la Lupeni .

Pe lânga aceste cercuri care practicau turismul organizat si dintre care unele au avut chiar mari succese la diferite concursuri si competitii republicane , în Valea Jiului se organizau tot felul de întâlniri si cupe ale „VETERANILOR” , cu larga participare ; astfel din 1986 în fiecare toamna se organiza asa numita „ ÎNTALNIRE A DRUMETILOR VETERANI ”, care anul acesta a împlinit 20 de ani , deci este în plin avânt tineresc .

În luna ianuarie 1990 , am primit o invitatie de a participa la o consfatuire a cercurilor de turism din tara , care urma sa se tina la Brasov , si unde se vroia a se hotarî soarta turismului de masa de la noi . La aceasta conferinta , de la C.T.A. VALCAN , a participat Gigi Pavel . La întoarce- rea lui de la Brasov , din discutii , am dedus ca acolo se punea problema consolidarii si revigorarii activitatii turistice prin unificarea cercurilor de turism sub un statut comun si marirea numarului de membrii , prin unificarea acestora.

O mare problema si o grea lovitura pentru cercurile de turism la acea vreme , a fost ca dupa evenimentele din 1989 , disparusera orice sustinatori si sponsorii înca nu se iveau .

Dupa lungi discutii avute la C.T.A. VÂLCAN , am ajuns la concluzia ca numai o unificare a tuturor cercurilor din Valea Jiului ar fii solutia viabila , asa ca am invitat toate cercurile din Vale la PREPARATIA CARBUNELUI COROESTI , unde îsi avea sediul C.T.A.VÂLCAN pentru discutii . Aici , în doua runde , în luna februarie 1990 , cu participarea unor membrii de la cercurile ORIZONT PETRILA , AMICII PARÂNGULUI , ALPO , GENTIANA si C.T.A. VÂLCAN , s-a hotarât convocarea la Casa de Cultura Petrosani a tuturor celor interesati pentru înfiintarea unui club de turism puternic , de sine statator , cu personalitate juridica , care sa faca fata noii situatii create dupa 1989 . Astfel , dupa o sustinuta mediatizare în presa locala , dar mai ales prin contactarea personala a celor cunoscuti ca fiind interesati în aceste activitati , am reusit ca la jumatatea lunii martie 1990 sa ne adunam peste 50 de persoane interesate, printre care s-au aflat : Dula Aurel , Morariu Cornel , Pollak Vasile , Stefanescu Ion , Cocor Dan , Stroe Viorel , Pavel Gheorghe , Pardos Ioan , Deak Ludovic, Thellman Iosif , Varga Alexandru , si multi altii . Dupa multe discutii , am hotarât constituirea Clubului Drumetilor Veterani din Valea Jiului , care la urmatoarea sedinta s-a transformat în MONTAN CLUB ,, FLOAREA REGINEI ”-VALEA JIULUI .

Clubul s-a înfiintat pe baza unui statut conceput si redactat de subsemnatul , si completat si aprobat în adunarea generala ; tot atunci au fost alese si persoanele care sa conduca activitatea clubului , conducerea era compusa din : Dula Aurel – presedinte , Pardos Ioan vicepresedinte , Cocor Dan – secretar si Deak Ludovic – casier . Acesta a constituit startul pentru multitudinea de activitati care au urmat .

Prin statut , clubul a preluat sarcina organizarii anuale a întâlnirilor „ Drumetii Veterani”. Ca prima actiune a conducerii clubului , a fost confectionarea de legitimatii si a stampilei precum si gasirea unui sediu pentru diverse activitati , sediu care practic nu a fost obtinut nici pâna azi.

O alta actiune a conducerii de atunci a clubului care a ramas peste ani , a fost baterea unor insigne de MEMBRU FONDATOR si MEMBRU ONORIFIC , precum si a unei serii în patru variante de culoare a insignei clubului , care a fost reprodusa si pe coperta legitimatiei .

În primii ani dupa înfiintare , clubul a avut o activitate bogata . Astfel au fost organizate multe excursii în comun prin închirierea de autobuze de la firme specializate în transport . Au fost organizate concursuri turistice la Lunca Florii , Obârsia Lotrului , etc. S-au organizat expozitii foto si proiectii de diapozitive cu tematica turistica . S-a initiat sarbatorirea în fiecare an a Zilelor Floarea Reginei prin excursii comune în diverse zone pitoresti , fapt ce a început cu o iesire de doua zile la Cabana Rotunda , de pe Valea Lapusnicului Mare din Retezat . Aceasta initiativa a murit pe parcurs .

Un obiectiv care a stat de la început în fata conducatorilor clubului , a fost închirierea sau achizitionarea unei cabane pentru a avea o baza proprie adecvata pentru desfasurarea diverselor activitati în conditii bune si mai ales ieftine , întrucât preturile la cazare în diverse cabane începusera sa creasca si marea majoritate a membrilor din club erau pensionari , neputând sa suporte costurile aferente diferitelor activitati .

Dupa îndelungi cautari , si multe discutii pro si contra , a fost luat în vizor Refugiul Gentiana de pe Valea Pietrele – Retezat , care va deveni mai târziu cabana noastra .

 

COPACUL LUI ISUS

Cuprins

Powered by