Prima Pagina - Scopul Asociatiei -- Program 2007 -- Flora Parangului -- Muntii Parang -- Revista Drumetul -- Contact

 

 

ISTORIA LACURILOR RETEZATULUI

Ioan Stefanescu

Cu mii de ani înainte , muntii Retezatului erau acoperiti de apele marii . Framântarile scoartei pamântului au ridicat fruntile Carpatilor , cu sute si chiar cu mii de metrii de metrii deasupra oceanului care-si retragea mereu apele .

Povârnisurile pe culmile Retezatului erau mult mai mari ( înalte ) decât azi . Zapezi mari erau din belsug în toate anotimpurile , si din cauza greutatii lor se batatoreau si înghetau . Asa au luat nastere ghetarii care apoi au pornit încet , încet spre vai .

Aceste miscari neîntrerupte ale ghetarilor au modelat culmile rozându-le prin apasare , rotunjindu-le ca pe un blid , pravalind si darâmând stâncile retezând din vârfuri si creasta . Dup ce au coborât culmile ghetarii au început sa se topeasca , iar în urma lor au ramas uriase adâncituri ce au format ,, paturile ” ghetarilor . Acestea de forma rotunda sunt cunoscute sub denumirea de ,, caldari glaciare ”. Ele sunt presarate pe o suprafata destul de mare de circa 800 km² . În fundul caldarii s-a adunat apa din suvoaiele ploilor , din topirea zapezilor dar mai ales din izvoarele nevazute de sub prundisurile lacurilor . Astfel au luat nastere lacurile din muntii Retezat , lacuri pe care ciobanii si muntenii le numesc ,, tauri ”.

Legendele spun ca în vremuri de mult apuse traiau în munti niste uriasi cu chip de om , care puteau sta cu un picior pe vârful Papusa si cu celalalt pe vârful Pietrele . Ucideau feciorii de la poalele muntilor hranindu-se cu ei . Uriasi fiind îsi coborau mâinile în munte facându-si ceaune adânci în piatra , gropi în care se aduna apa rece cu care-si potoleau setea dupa ospetele lor sângeroase . De atunci acele ceaune au fost numite ,,caldari ” . Tot legendele spun ca se luau la harta cumplita zvârlind uni în altii cu lespezi mari de piatra . Odata s-a iscat o mare batalie , încaierându-se doi uriasi care se dusmaneau , fiindca fiecare dintre ei voia sa ajunga împarat peste ceilalti .Si când unul dintre ei s-a repezit spre celalalt , având în mâna un baltag cât coasta Slaveiului , cel atacat s-a ferit dupa vârful Peleaga iar baltagul a izbit cu putere caciula muntelui care poarta azi numele de Retezat . Caciula a zburat hat departe în Valea Pietrelor , unde se vede si azi ciobanii spunându-i Vârful Lolaii .

Obositi de lupta au sapat cu mâinile câte un ceaun mare unu în trupul Pelegii , iar celalalt în cel al Zanoagei . Acolo s-au strâns ape mari si adânci formând cele doua mari lacuri în masiv , lacul Pelegii ( Bucura ) si lacul Zanoaga . Au sorbit uriasii cu însetare de au sarit multi stropi prin împrejurimi . Din acei stropi s-a format multimea de tauri presarate peste tot în masivul Retezat .

Mai spune legenda ca a venit într-o zi Fat Frumos , voinicul mun-tilor si a pus capat domniei uriasilor . Cel din urma dusman al oamenilor a fost palit cu un palos de foc pe Vârful Cioaca Radesului . Lesul uriasului s-a prefacut într-un lac mlastinos , singurul de acest fel din Retezat , numit Taul Spurcat .

Când pleci pe carari de munte numeroase ca si turmele de oi pe care le întâlnesti pe meleagurile cu iarba , ramâi uimit de multimea de lacuri alpine , care apar pe unde nici nu te gândesti , cu fata lor de scânteietoare , de cristal în care se rasfrâng culorile curcubeului .

Sunt mai bine de 70 la numar , unele sunt foarte întinse iar când se lasa vântul dinspre culmi auzi un freamat ca al unei mari îndepartate . Alte lacuri sunt mici , cu malurile rotunde si când le privesti din departari de pe vârfuri par niste margele stralucitoare risipite în iarba . Oamenii le-au mai spus si ,, ochiuri de munte ” .

Câteodata le zaresti ca pe niste cuburi de cristal , în care stralucesc razele soarelui , iar omul care iubeste frumosul le admira minute în sir .

Descoperim cu surpriza ca sânt si ,,tauri” gemene , câte doua , trei , cinci , zece … asa cum sânt Gemenele , Zanoagele , Galesului , dinspre rasarit de Vârful Judele ( Ana , Lia , Florica , Viorica , Taul Portii ) . Care este cel mai frumos tau ? … Nu se poate da un raspuns .

Multimea culorilor ce se amesteca pe fata lacurilor le da de fiecare data o noua fata . La fiecare popas pe care-l face drumetul privelistea se schimba , peisajul îmbracând diverse culori de verzui albastre , peste care au fost presarate cu grija stropi aurii . Iar când umbrele serii coboara , înnegrind aproape totul , lacurile înca se mai zaresc aidoma unor ochi înlacrimati .

Dintre toate lacurile ,, Taul Custurii ” oglindeste albastrul cerului

de la cea mai mare înaltime -2270 m .

Dupa ce ai strabatut întreg masivul în lung si lat , ti –sa întiparit atât de bine numele taurilor încât nu le vei uita niciodata : Bucura , Zanoaga , Galesul , Slaveiul , Pietrele , Taul Ghimpelui , Judele , Taul Negru , Taul Portii ,Taul Stirbu , Taul adânc , Taul dintre Brazi .

 

Cred ca Taul dintre Brazi este unic în România datorita asezarii si frumusetii lui . Mic în inima padurii de brazi înconjurat de jnepeni , apoi de feerica padure de brazi . Aici am petrecut multe minute în sir pentru a face o multime de poze si câteva diapozitive caci filmul era pe sfârsite si mi se rupea inima ca nu mai aveam în ranita film dia . Mi-au picat lacrimi impresionat fiind de frumusetea lui , dar si pentru timpul bun pentru poze .

Trecut-au ani multi în sir , în care Dumnezeu m-a ajutat sa calc pe crestele nespus de frumoase ale Retezatului ; munte frumos si iubit care acum la ani mei multi la numar , traiesc din amintirea acelor imagini surprinse în fotografii sau privind pe ecran secvente din drumetiile mele montane .

Acest munte ,o avere mare si frumoasa , pe care ori de câte ori o privesc mi se umple inima de bucurie .

Cu ce minunate locuri a fost binecuvântata tara asta româneasca !

Ma bucur mult de toata frumusetea ce ma înconjoara , dar sunt si trist ca nu suntem înstare sa punem în valoare aceste frumuseti .

Tara frumoasa si bogata , cu izvoarele cristaline pe care le întâlnesti la tot pasul si care te îmbie sa gusti din dulceata si racoarea lor .

Iubeste-o si tu omule ca merita !

PESTERA BOLII

Cuprins

Powered by