Prima Pagina - Scopul Asociatiei -- Program 2007 -- Flora Parangului -- Muntii Parang -- Revista Drumetul -- Contact

 

TURISMUL - O SANSA PENTRU VALEA JIULUI

Alexandru Stark

Sunt ani de zile de cand situatia socio-economica din Valea Jiului nu a cunoscut schimbari majore . Aceleasi probleme se perpetueaza an dupa an , ca intr-un cerc vicios pe care nu suntem in stare sa-l rupem. Intr-adevar este foarte greu sa transformi o zona monoindustriala , peste noapte , intr-o structura cu totul diferita care sa satisfaca nevoile comunitatii . Pentru noi , locuitorii Vaii Jiului, o solutie la indemana este turismul , care reprezinta sansa noastra pentru viitor .

In acest sens suntem binecuvantati cu unele dintre cele mai frumoase perle ale Carpatilor : Parangul , Retezatul , Straja , Valcanul si Surianul care asteapta sa fie puse in valoare de cei ce traiesc la poalele lor. Cu putin efort , lucrand in echipa si urmand exemplul atator zone turistice de succes din lume , am putea aseza Valea Jiului pe harta turismului mondial .Cu multe dotari specifice este posibila practicarea activitatilor cu specific turistic este posibila pe tot parcursul anului , dand posibilitatea fiecarui iubitor al naturii sa-si petreaca timpul liber in cel mai variat mod posibil .

Fie ca este vorba de schi , snowboard , parapanta , alpinism sau obisnuitele excursii , muntii care definesc depresiunea Vaii Jiului , ofera cadrul care poate satisface si cele mai rafinate gusturi . Pentru cei care doresc sa studieze din punct de vedere stiintific zona , relieful montan cat si cel carstic , precum si flora si fauna ofera surse bogate de informatii prin diversitate si unicitate .

Bogatia si frumusetea traditiilor si obiceiurilor locale sunt premisele initierii si dezvoltarii agroturismului . Aceasta forma de turism este din ce in ce mai cautata de persoanele care sunt coplesite de viata cotidiana din zonele urbane . Pentru unii descoperirea agroturismului inseamna intalnirea cu un alt fel de viata , o alta cultura , alte obiceiuri ,iar pentru altii reprezinta pur si simplu revenirea la valorile perene .

Valorificarea frumusetilor de care dispune zona in care ne aflam , la adevaratul lor potential , ar conduce la iesirea din impasul in care ne gasim azi implicand mare parte din populatie in tot ceea ce presupune un turism de talie mondiala . Astfel fiecare dintre noi ar fi parte integranta a unui angrenaj care sa ne propulseze spre locul pe care il meritam , infirmand atfel versul : ,, Muntii nostri aur poarta , noi cersim din poarta-n poarta" .

Pledoarie Pentru Prang

Cuprins

Powered by