Prima Pagina - Scopul Asociatiei -- Program 2007 -- Flora Parangului -- Muntii Parang -- Revista Drumetul -- Contact

ACTIVITATEA ASOCIATIEI


Cazimir Radvanski

In acest interval de timp de la infiintare , Asociatia a intreprins urmatoarele actiuni :

1. In perioada 13-17.05.2002 s-a organizat in premiera la Exploatarea miniera Livezeni o expozitie foto cu tema muntii Parang . Pentru membrii care sunt salariati ai acestei institutii a fost un examen in fata ortacilor , examen trecut cu succes si totodata un impuls de incurajare pentru viitor.

2. Participarea impreuna cu Sectia de Numismatica Petrosani si Muzeul Mineritului Petrosani la realizarea expozitiei de arta fotografica si colectii de insigne intitulata ,, Muntele frumuseti ascunse ", deschisa in perioada 10 - 20.06.2002 in salile Muzeului Mineritului. Aceasta manifestare a fost primul contact direct cu locuitorii municipiului Petrosani , prilej cu care organizatorii si-au putut prezenta punctul de vedere referitor la potentialul turistic oferit de muntii Parang.

3. Pentru consolidarea relatiilor de prietenie intre membrii Asociatiei, in intervalul 15-16.07.2002 s-a organizat prima excursie de documentare in zona Cabanei ,,Groapa Seaca" .

Cei mai mici participanti au primit un bloc de desen, creioane si au fost provocati la un mic concurs de desen pe tema peisajului inconjurator. S-au acordat diplome si dulciuri tuturor participantilor.

4. In luna septembrie 2002 o echipa de lucru formata din membrii Asociatiei au executat lucrari de reparare la ,,Refugiul Agatat " amplasat pe traseul de acces in caldarea lacului ,, Rosiile ", traseu foarte frec-ventat de turisti . S-au executat lucrari la soba, acoperis, la consolidarea priciului, geamurile, curatenie in imprejurimi, amenajarea unui loc de depozitare deseuri si WC .

 

5. Cu prilejul ,,Zilelor Municipiului Petrosani" membrii Asociatiei PRO-PARANG au organizat tot la Muzeul Mineritului Petrosani o expozitie surpriza intitulata ,, Natura si noi '' care pe langa arta fotografica privind obiective si flora din masivul Parang mai prezenta o serie elemente noi ca : natura un modelator desavarsit figurine din radacini si crengi ce iau forme ce trebuie descoperite de vizitator , forme decorative ce imbina tehnica cu elemente din natura obtinand obiecte decorative si nu in ultimul rand am aminti exponatele cu un puternic mesaj ecologic pentru cei care nu respecta natura inconjuratoare si lasa in urma lor deseuri ,amenajari de foc .
Expozitia s-a bucurat de succes, la vernisaj participand un numar mare de vizitatori, presa si TV locala iar din partea Primariei Asociatia a primit o diploma de participare.

Aspecte din timpul expozitiei

6. Prin bunavointa conducerii Muzeului Mineritului si cu acordul Primariei Municipiului Petrosani una din salile muzeului a fost pusa la dispozitia Asociatiei noastre pentru a crea un stand permanent ,,PRO-PARANG . Printr-un efort colectiv am reusit finalizarea standului la data de 30.11.2002, iar inaugurarea lui a fost dedicata sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei .Periodic exponatele sunt inlocuite pentru a crea un spatiu expozitional cat mai divers si atractiv .

Standul ,, PRO-PARANG" de la Muzeul Mineritului
7. Manifestarea de debut a anului 2003 a fost organizarea unei expozitii de arta fotografica cu tematica florala, dedicata zilei de 8 Martie. Gazda acestei manifestari a fost Fundatia ‚,Caritas ''din Petrosani.

La fundatia Caritas

 

8. Data de 07.06.2003 a fost startul actiunilor de teren pentru punerea in practica a doua proiecte : refacerea si imbunatatirea marcajului turistic pe traseul Complex turistic Parang - varful Carja ca un prim proiect si amenajarea unui loc de campare si ample actiuni de ecologizare a zonei, acesta fiind cel de al doilea proiect . Primul proiect aduce ca element nou , definitivarea unui loc de belvedere si totodata punct de plecare in traseul principal de creasta, unde s-a montat o harta detaliata a masivului Parang precum si o masa cu banca pentru popas.

Cel de-al doilea pro-iect a implicat montarea unui indicator toponimic in apro-pierea lacului, descongestionarea de bolovani a malului stang pentru crearea unui loc de campare, revopsirea simbolului de marcare, ecologizarea zonei si evacuarea deseurilor din masiv.Cu acest prilej s-a corectat marcajul bulina rosie executat gresit in urma cu cativa ani cu bulina galbena conform hartilor turistice.

Deseurile stanse din zona lacului

9. S-a intocmit documentatia tehnica pentru refacerea refugiului de supravietuire de la baza varfului Carja si a fost prezentata in sedinta Consiliului Local Petrosani din luna iulie 2003 . Prin HCL nr.142 din 17.07.2003 s-a aprobat documentatia tehnica si un sprijin financiar pentru executarea lucrarilor. Acest refugiu are o istorie de aproape 100 ani fiind construit din lespezi de piatra foarte bine suprapuse , dar in timp acoperisul si usa de acces au fost distruse. Prin reintroducerea acestui refugiu in circuitul turistic dorim sa oferim drumetilor posibilitatea de se adaposti pe vreme rea ,la lasarea intunericului , sau in caz de accidente.

Asa arata tefugiul in iarna lui 2003

Refugiul Iarna

Tot in aceasta perioada s-au facut primele demersuri Muzeul de Stiinte ale Naturii din Deva si la Agentia de Mediu Hunedoara pentru identificarea ariei protejate ,,Piatra Crinului '' .
10. Cu prilejul sarbatoririi ,,Zilelor Municipiului Petrosani'' Editia a III-a 2-5.10.2003 , 6 membri ai Asociatiei noastre au prezentat colectiile personale de panouri foto cu tematica sugestiv intitulata :,,Pe carari de munte". Gazda manifestarii a fost tot Muzeul Mineritului , iar la vernisaj s-au inregistrat un numar mare de vizitatori, ceea ce ne-a dat speranta ca munca noastra nu este in zadar.
11. Cu ocazia sarbatoririi Zilei nationale a Romaniei, Asociatia schi turism montan PRO-PARANG a contribuit la programul Primariei Municipiului Petrosani cu doua manifestari .
La Muzeul Mineritului expozitia : ,, Valea Jiului trecut si prezent"- care prin : arta fotografica alb-negru cu aspecte de altadata din orasele Vaii Jiului , colective muncitoresti , documente vechi , colectia de carti postale , traditii momarlanesti in imagini , obiecte de uz gospodaresc si articole de imbracaminte , aspecte de turism - doreste sa sugereze faptul ca Valea Jiului a avut un trecut , are un prezent pe care-l parcurgem si poate avea un viitor , totul depinde numai de noi.
In Sala de Marmura Primariei Municipiului Petrosani a fost prezentata video-proiectia: ,, Frumuseti din Muntii Parang" o premiera in orasul nostru deoarece prelucrarea imaginilor, montajul s-a realizat digital, calitatea imaginilor pe ecranul de proiectie fiind foarte buna.
12. Actiunea de debut pe anul 2004 a fost organizarea in luna martie a unui concurs tip , "Serbarile Zapezii" in masivul Parang . Fiind prima editie ea a fost si una experimentala concurentii fiind copii si adulti membri ai Asociatiei noastre si ai Asociatiei PetroAqua care au participat ca invitati. Pe langa distractie si bucurie manifestarea a constituit un bun prilej pentru ca sportul si dragostea de munte sa-si gaseasca un numitor comun.

13. S-a elaborat un proiect ce vizeaza refacerea traseului turistic traditional ce porneste din centrul orasului Petrosani - str. Universitatii - Cabana Rusu. Acest traseu ce poate fi parcurs in 2-2½ ore a fost foarte frecventat in trecut prin organizarea unor excursii cu elevi din scoli si licee sub forma unei actiuni de masa intitulata ,,De treci codri de arama". Lasand la o parte amintirile , in data de 24.04.2004 s-a inceput actiunea de refacere a simbolului de marcaj iar in vecinatatea cladirii Grupului Scolar Sportiv colt cu str. Universitatii s-a montat un panou pe care este reprezentat in detaliu acest traseu. Lucrarile au fost finalizate in 22.05.2004.

14. S-a identificat aria protejata ,, Piatra Crinului ", s-a intocmit documentatia tehnica in vederea preluarii in custodie si a fost predata la Agentia de Mediu Hunedoara spre aprobare.

15. In perioada iulie - august 2004 s-au inceput lucrarile de refacere a refugiului de supravietuire Carja astfel: s-au montat trei stalpi metalici incastrati in beton cu centura de legatura , s-au montat tocul de usa si geam ambele confectionate din profil metalic, s-a realizat un zid de piatra cu o latime de 0,8 m ce face legatura intre tocul de usa si zidul de piatra existent, s-au montat trei suruburi de fixare pentru structura de lemn, si s-a amenajat interiorul si zona de intrare in refugiu.

Dintre planurile de viitor amintim:

- refacerea marcajului turistic Cabana Rusu - Complex Turistic Parang;

- amenajarea unei partii de schi extrem la poalele varfului Carja;

- omologarea si marcarea unui traseu de acces din caldarea Lacurile Verzi spre creasta principala;

Toate aceste actiuni au fost posibile cu sprijinul financiar din partea unor sponsori , cu sprijinul primit din partea Primariei Petrosani si prin efortul depus de catre membrii Asociatiei . Pana la data redactarii prezentului document Asociatia noastra are un numar de 48 membri fondatori si activi cu pregatire profesionala diferita , cu varste diferite ,de la studenti la pensionari dar cu o pasiune comuna :

MUNTELE.

Turismul - O sansa pentru Valea Jiului

Cuprins

Powered by