Prima Pagina - Scopul Asociatiei -- Program 2007 -- Flora Parangului -- Muntii Parang -- Revista Drumetul -- Contact

 

Cronicarii zilelor noastre

Oamenii au început sa exploreze mediul înconjurator din cele mai vechi timpuri. Astfel s-au descoperit lucruri si locuri, s-au trait întâmplari si s-au nascut povesti care au fost pastrate peste veacuri. Nu se mai stie ce este adevar si ce închipuire; toate aceste întâmplari se leaga într-un manunchi de legende, care se pierd în negura vremurilor.
Aceste povesti, initial transmise prin viu grai, aparând apoi sub forma unor reprezentari grafice pe peretii unor pesteri, si continuându-si drumul anevoios pâna sa se transforme în slove si desene pe filele cronicilor, culmineaza azi în format digital, însotite de o multitudine de detalii si informatii.
Din aceasta evolutie au facut parte si cei pentru care bucuria înseamna cucerirea celor mai înalte culmi, descoperirea naturii si trairea din plin vietii sub cerul liber. Ca om de munte auzi multe povesti în care focurile de tabara, zilele însorite, bivuacurile între brazi, lacurile, furtunile iscate din senin, popasurile de la stâne , gafele începatorilor si ale veteranilor, se prind într-un dans nebun, care stârneste admiratie si buna dispozitie.
Nu este acum nici locul, nici momentul pentru a gasi termen de comparatie, dar cred ca viata de montaniard de astazi îsi pastreaza farmecul de alta data prin îmbinarea fericita a vechiului cu noul: întâmplarile transmise prin viu grai, lânga arsita unui foc de tabara si imaginile de o calitate ireprosabila, surprinse de aparatele foto digitale se alatura, completându-se, pentru a reda tabloul vietii oamenilor de munte.
„Pictorii” acestor tablouri stârnesc admiratia si respectul celor din jur, fie ei initiati într-ale muntelui, fie ei novici care se întâlnesc pentru prima oara cu imagini si povesti cu iz de jneapan si cimbrisor. Recunostinta celor din jur, pe lânga satisfactia de a fi trecut prin locurile care sunt subiectul povestirilor, este de cele mai multe ori singura rasplata, dar si cea mai importanta. Sa stai la o masa, înconjurat de straini, si sa asculti povestita o întâmplare extraordinara al carei erou esti, sa prinzi din zbor frânturi dintr-o conversatie … si sa realizezi ca se vorbeste la superlativ despre imaginile surprinse de aparatul mânuit de tine - sunt cele mai elocvente dovezi ale faptului ca ai produs o scânteie în imaginatia cuiva, care-i va lumina drumul spre natura si spre frumos.

Adrian Stark

O zi de vara in Parang

Cuprins

Powered by