Prima Pagina - Scopul Asociatiei -- Program 2007 -- Flora Parangului -- Muntii Parang -- Revista Drumetul -- Contact

 

 

ÎNTÂLNIRILE SI INSIGNA

„ DRUMETII VETERANI ”

Ioan Pardos

În Petrosani , ca de altfel în întreaga Vale a Jiului , este o intensa activitate turistica , aceasta atât datorita oamenilor acestor locuri care iubesc natura si frumusetile ei marete , cât si datorita locurilor din jur care ofera nenumarate satisfactii iubitorilor de drumetii si excursii .

În anul 1986 , spre sfârsitul verii , un grup de împatimiti ai drumetiilor montane în frunte cu Dula Aurel si Pollak Vasile îsi propun organizarea unei întâlniri a veteranilor în ale drumetiei sub genericul de „Cupa Drumetilor Veterani ” . Odata luata aceasta hotarâre , pe la jumatatea lunii septembrie 1986 , se reunesc la cabana Buta din masivul Retezat un grup de montaniarzi care pe lânga pasiunea pentru drumetii , mai aveau ca preocupari si fotografia , colectionarea de insigne , pescuitul etc. Cu aceasta ocazie , se bate si o insigna , care avea sa deschida seria de insigne cunoscute de catre colectionari ca insignele „ Drumetilor Veterani” (foto 1 ).

La acea vreme nimeni dintre participantii acelei întâlniri nu s-ar fi gândit ca aceasta se va perpetua peste ani , în fiecare luna septembrie a anului , cu care ocazie se vor bate si un lung sir de insigne . Întâlnirile continua si azi , dar din pacate baterea de insigne s-a oprit la cea din 2003 care a fost ultima .

Prima insigna avea o forma ovala , pe verticala,cu dimensiunile de 26/36 mm,forma si dimensiuni care s-au pastrat la întreaga serie .

Tot atunci , la început , s-a stabilit ca insignele sa reproduca câte o floare reprezentativa din zona iar întâlnirile ce vor urma , daca vor continua , sa fie organizate la cabane diferite din împrejurimile Vaii Jiului.

Pe prima insigna apare , asa cum era si normal , FLOAREA DE COLT , iar pe un chenar de 4mm , inscriptia „CUPA DRUMETILOR VETERANI-BUTA 1986”.

În anul urmator , 1987 , îsi asuma responsabilitatea si povara organizarii întâlnirii „ Drumetilor Veterani ” domnul inginer Bogdan Bujor , mare iubitor de drumetie si natura , pe atunci director la E. M. Petrila .

Locul desfasurarii manifestarii respective avea sa fie cabana Lunca Florii , iar floarea de pe insigna s-a ales sa fie ghiocelul . Tot acum se stabileste ca pe conturul insignei , în loc de ,, CUPA DRUMETILOR VETERANI ” sa fie trecuta doar inscriptia ,, DRUMETII VETERANI ”, întrucât nu era vorba de o cupa ,o competitie , ci numai o reuniune a montaniarzilor fara caracter competitiv.

Ca urmare insigna din 1987, ca de altfel toate cele care vor urma , are pe contur inscriptia „DRUMETII VETERANI-LUNCA FLORII 1987”, iar în centru , un ghiocel .

La aceasta editie a participat un numar mai mare de montaniarzi ca la prima editie, a fost mult mai bine organizata , s-a realizat o proiectie de diapozitive cu tematica montana si s-a organizat o seara de dans în jurul focului de tabara.

Organizarea urmatoarei editii a reuniunii si-a asumat-o domnul Dr. Ing. Appel Francisc,director la Uzina de Preparare a Carbunelui Coroesti , iar raspunderea si munca respectiva pentru reusita acesteia a revenit în totalitate subsemnatului .

Locul ales pentru reuniune a fost vechea cabana Pasul Vâlcan , iar floarea aleasa pentru a fi reprodusa pe insigna a fost brândusa , care dupa topirea zapezilor invadeaza luminisurile din padurile muntilor Vâlcan .

Pe conturul insignei se afla inscriptia ,, DRUMETII VETERANI-PASUL VALCAN 1988 ”, iar în centru o brândusa .

Reuniunea a fost greu de realizat atât datorita spatiului limitat de cazare , cât si a lipsei acute de alimente din acea perioada , când cu greu puteai procura câteva kilograme de carne sau mezeluri . Cu toate astea , întâlnirea s-a bucurat de mare succes , la ea participând un numar mare de drumeti atât din Valea Jiului cât si din alte parti ale tarii , ba chiar a participat si un invitat de la FRTA în persoana domnului Petre Popescu , un pasionat drumet plecat de pe plaiurile Vaii Jiului.

Seara au fost proiectate frumoase diapozitive de catre Ioan Stefanescu si Ioan Pardos , apoi au urmat dans si petrecere pâna în zori.

Transportul de la statia CFR Vulcan la cabana si retur , a fost efectuat de catre organizatori , toata lumea a fost foarte multumita , toti participantii dându-si întâlnire la viitoarea editie. ( Va urma )

ISTORIA LACURILOR RETEZATULUI

Cuprins

Powered by