Prima Pagina - Scopul Asociatiei -- Program 2007 -- Flora Parangului -- Muntii Parang -- Revista Drumetul -- Contact

 

Intalnirile si insigna

"Drumetii veterani"

( Continuare din numarul trecut )

Datorita faptului ca aceste întâlniri au devenit traditionale, fiind tot mai populare si mai atractive pentru participanti, prin buna lor organizare cât si prin popularizarea în presa vremii, dar mai ales prin impresiile transmise de la om la om de catre participantii la editiile trecute, întâlnirea Drumetilor Veterani din 1989 se anunta una de mare anvergura. Pentru organizarea ei s-a format un colectiv din reprezentantii celor mai puternice cercuri de turism din Valea Jiului, compus din Svoboda Tiberiu, de la CT Orizont Petrila, ing. Dula Aurel de CT Amicii Parângului din Petrosani si subsemnatul de la CTA Vulcan, de la Preparatia Coroesti.
Problema principala era gasirea unei cabane care sa gazduiasca pe toti doritorii de a participa la aceasta editie care urma sa una de mare amploare. Dupa multe alte propuneri alegerea s-a oprit asupra cabanei IEFS din Parâng. Odata obtinut acordul de la IEFS a început procurarea celor necesare pentru buna desfasurare a întâlnirii. Printre cele necesare se afla si o mare cantitate de carne, care în acele vremuri era greu de procurat. Pâna la urma prin bunavointa directorului de atunci a Abatorului Petrosani, dl Stefan Pardos, am trecut si de acest hop.
Nu se putea ca anvergura acestor pregatiri sa nu atraga atentia organelor locale de partid din Petrosani, asa ca atât organizatorii cât si directorul abatorului au fost chemati si anchetati cu privire la scopul propus si sursele de aprovizionare. Dar pâna la urma am scapat cu bine declarând ca am cumparat un porc pe care l-am sacrificat, iar restul produselor au fost aduse de participanti. Si în sfârsit editia a IV-a a Drumetilor Veterani putea sa înceapa.
Dar peripetiile nu s-au terminat aici, ci au continuat cu baterea insignei, Monetaria refuzând executarea lor pe tombac, asa ca a fost batut un prim set de 5 variante în aluminiu, care au fost distribuite participantilor. Ulterior s-a reusit si baterea unei insigne pe tombac.
Insigna editiei Parâng-1989 are aceleasi dimensiuni si caracteristici cu cele precedente, având pe contur inscriptia DRUMETII VETERANI –PARÂNG 1989, iar în centru o floare albastra de Gentiana, fiind cunoscute urmatoarele variante de culori :
- pentru insigna batuta pe aluminiu :
1. chenar negru – floare pe fond galben ;
2. chenar negru – floare pe fond bleu ;
3. chenar alb – floare pe fond negru ;
4. chenar rosu – floare pe fond bleu ;
5. chenar rosu – floare pe fond alb ;
- pentru insigna pe tombac :
1. chenar alb – floare pe fond alb ;
2. chenar rosu – floare pe fond alb ;
3. chenar negru – floare pe fond bleu ;
4. chenar negru – floare pe fond alb ;
5. chenar negru – floare pe fond galben ;
6. chenar rosu – floare pe fond galben ;
7. chenar negru – floare pe fond negru ;
Si aici este valabila afirmatia ca mai pot fi întâlnite si alte variante.
Editia din acest an a fost si cred ca va ramâne în continuare vârful de lance al acestei manifestari, printre participantii din Valea Jiului fiind si multi altii din localitatile judetului, un grupuri de montaniarzi de la Resita, Bucuresti, Cluj si reprezentanti ai presei locale din acea vreme.
S-au proiectat diapozitive, s-a organizat un urias foc de tabara în jurul caruia s-a dansat pâna târziu, iar membrii cercurilor de turism au prezentat programe proprii. S-au legat prietenii durabile.
Anul 1989 s-a încheiat cu evenimente importante care au dus la mari schimbari politice si sociale în viata noastra, s-a prabusit pur si simplu o lume si a început renasterea uneia noi. Aceste evenimente nu puteau trece fara a marca si miscarea turistica de la noi, astfel în primavara lui 1990 ia fiinta la initiativa unui grup entuziast de veterani ai drumetiei Montan Clubul „FLOAREA REGINEI” cu sediul la Petrosani care a reunit toate cercurile turistice din Vale. Prin statut acesta îsi asuma si raspunderea organizarii anuale a reuniunilor Drumetilor Veterani, urmatoarea editie fiind desemnata a avea loc la cabana Straja.
Aceasta editie a V-a, a avutl loc în vechea cabana Straja, care dateaza din 1936 si a fost mai modesta din punct de vedere al participarii, fiind si prima editie pe care o organiza Montan Clubul, nou înfiintat si el.
În schimb insigna batuta cu aceasta ocazie are cele mai multe variante de culori, si asta din cauza ca floarea reprodusa pe ea, si anume Soldanela, a fost reprodusa în trei culori, mov, rosu si alb.
Floarea de culoare mov
1.chenar albastru-floare pe fond alb
2.chenar rosu-floare pe fond alb
3. chenar negru-floare pe fond albastru
4. chenar rosu translucid-floare pe fond negru
5. chenar rosu-floare pe fond galben
6. chenar rosu-floare pe fond crem
Floare de culoare rosie
1. chenar negru-floare pe fond albastru
2. chenar albastru-floare pe fond alb
3. chenar alb-floare pe fond alb
4. chenar albastru-floare pe fond galben
5. chenar negru-floare pe fond negru
6. chenar rosu-floare pe fond negru
Floare de culoare alba
1. chenar rosu-floare pe fond albastru.
Este singura varianta identificata a acestei culori dar mai pot exista variante neidentificate la diversi colectionari. Ca si la insignele celorlalte editii, si aceasta are pe chenar inscriptia „DRUMETII VETERANI – STRAJA 1990” .
Si aceasta editie s-a bucurat de atentia participantilor prezenti în numar mare. Pe lânga masa comuna si distractia prelungita pâna în zori, s-au desfasurat drumetii în zona, proiectii de diapozitive si alte activitati de cabana.
Înainte de plecare a fost aleasa cabana pentru urmatoarea editie, a VI-a, care în urma hotarârii luate va avea loc la cabana Pietrele din masivul Retezat.
La aceasta editie au fost batute doua seturi de insigne, una mai mica de 21/31mm executata la Aradeanca Arad, si una la dimensiunile de acum clasice executate la Monetarie. La varianta mica sunt reproduse flori de Rhododendron si a fost batuta în urmatoarele variante de culori:
1. chenar alb-flori pe fond bleu
2. chenar alb-flori pe fond mov
3. chenar rosu-flori pe fond verde
4. chenar albastru-flori pe fond alb
5. chenar rosu-flori pe fond alb.
Pe varianta normala sunt reproduse 5 flori de Rhododendron în urmatoarele variante de culori:
1. chenar alb-flori pe fond negru
2. chenar negru-flori pe fond galben
3. chenar negru-flori pe fond alb
4. chenar galben-flori pe fond negru.
5. chenar albastru-flori pe fond galben
6. chenar verde-flori pe fond albastru.
Ambele variante de dimensiuni au pe contur inscriptia DRUMETII VETERANI – PIETRELE 1991.
Reuniunea s-a desfasurat dupa un program de acum obisnuit, fiind prezenti în majoritate membrii clubului. În final s-a hotarât ca urmatoarea editie, a VII-a sa fie organizata la cabana Voievodu, iar pe insigna sa fie reprodusa o margareta. Aceasta insigna a fost batuta pe tombac la dimensiuni normale în urmatoarele variante de culoare:
1. chenar negru-floare pe fond vernil
2. chenar rosu-floare pe fond galben
3. chenar albastru-floare pe fond bleu
4. chenar alb-floare pe fond rosu translucid
5. chenar negru-floare pe fond bleau.
Pe conturul acestei insigne se afla inscriptia DRUMETII VETERANI – VOIEVODU 1992.

 

 

 

Ioan Pardos


Va urma

O excursie pe Parang in veacul trecut

Cuprins

Powered by