Prima Pagina - Scopul Asociatiei -- Program 2007 -- Flora Parangului -- Muntii Parang -- Revista Drumetul -- Contact

 

NATURA - CASA IN CARE TRAIM

Anca Oprisoreanu si Florin Greceanu

Cand mi s-a propus sa scriu un articol despre Ecologie in aceasta revista, mi-am zis ca nu-mi va fi greu sa fac acest lucru, avand in vedere ca in fiecare zi ma ciocnesc de acest domeniu nou, chiar foarte nou, in raport cu alte activitati din industria romaneasca si nu numai.

Dar, a face un articol despre ce inseamna Ecologia si cu ce se ocupa aceasta, nu este un lucru nou, avand in vedere ca aproape oricine stie sau a auzit acest cuvant si cam ce reprezinta el.

O data cu dezvoltarea industriei, cu cresterea economica si a nivelului de civilizatie, s-a produs si degradarea mediului inconjurator, care se manifesta prin modificarea climei, a morfologiei reliefului, a calitatii apelor subterane si a celor de suprafata, a calitatii aerului, modificari de ecosisteme si multe altele, mult mai profunde. Efectele negative ale unei economii care nu a tinut cont si de mijloacele prin care si-a obtinut profitul, au produs "suferinte" greu de suportat de ,,Natura." Odata ce modificarile amintite mai sus au inceput sa fie tot mai evidente, omul a simtit ca viata ii este in pericol, ca viitorul lui pe aceasta planeta este pus sub semnul intrebarii, fapt pentru care, unii dintre semenii nostri au inceput sa ia atitudine fata de durerile si mutatiile mediului inconjurator. Ei se numesc ecologisti, iar activitatea lor are ca obiectiv, in principal, protejarea mediului inconjurator, cu tot ce reprezinta el. Treptat, ceea ce la inceput a insemnat pasiune si principii, s-a transformat intr-o meserie ca oricare alta, fapt ce a dus, partial, la pierderea scopului in sine, acela de a apara ,,Natura "de actiunile nocive si distructive ale omului. Astfel ca, singurii care au ramas fideli, cu adevarat acestor principii, sunt organizatiile nonguvernamentale cu actiuni in domeniu. Nu vreau sa aduc un elogiu la adresa acestor oameni, pentru ca ideea acestui mesaj este de fapt alta.

Doar efortul acestor organizatii nu este suficient pentru a apara si proteja mediul inconjurator. Protejarea Naturii este, in fond, obligatia fiecaruia dintre noi, nu doar a unei "maini de oameni". Degeaba ne minunam de frumusetile ,,Naturii", de peisajele cu care aceasta ne incanta ochii, de bucuria pe care ne-o ofera atunci cand suntem in mijlocul ei, de vitalitatea pe care o simtim respirandu-i aerul curat, de placerea de gusta dintr-o apa curata si limpede si multe alte placeri, daca noi, oamenii, nu facem nimic in a o proteja, a o apara. Nu cer acum sa punem capat progresului, nu cer sa ne opunem dezvoltarii economice sau cresterii gradului de civilizatie, ci vreau ca aceste lucruri sa se faca rational, "Incet, dar sigur!". Cer ca atunci cand aruncam o hartie pe strada, sa ne gandim ca de fapt, facem mizerie in propria noastra casa. Trebuie sa intelegem ca protejarea mediului nu inseamna obligatoriu oprirea industriei care il nenoroceste, ci, mai degraba, depozitarea in locuri special amenajate a deseurilor rezultate din viata de zi cu zi. Nu cred ca fabrica de hartie dintr-o anume localitate sau uzina de producere a PET-urilor (polietilen-tereftalat) din alta, sunt responsabile ca, in varful muntelui sau pe fundul Deltei Dunarii, se gasesc asemenea deseuri aruncate la intamplare pentru ca acestea au devenit inutilizabile. De asemenea, nu cred ca un ambalaj de plastic sau punga de celofan sunt mai grele goale, decat pline atunci cand sunt transportate in rucsac sau buzunar. Daca suntem intr-un loc unde nu exista spatiu de depozitare a deseurilor, asta nu ne indreptateste sa aruncam ambalajul aiurea, ci sa-l tinem pana la cel mai apropiat cos de gunoi. Ganditi-va, ca atunci cand aruncam ceva altundeva decat in locurile speciale, provocam un lant de evenimente si actiuni cu repercusiuni dintre cele mai neplacute asupra propriei noastre fiinte. Iata un exemplu: pentru colectarea gunoiului de pe strada trebuie platiti oameni care sa faca acest lucru, utilaje care sa transporte deseurile etc. Toate acestea costa bani, iar o parte din ei, cat de putini, sunt si ai nostri. Cu alte cuvinte ne batem joc de munca noastra, nu numai de ,,Natura".

Ne-am obisnuit in ultimii ani sa dam vina pe industrie atunci cand vine vorba de poluare si de efecte nocive asupra mediului dar daca analiza ar fi mai obiectiva am realiza ca mentalitatea si comportamentul de zi cu zi provoaca mici, dar multiple "rani" mediului in care traim.

In fond, mesajul acestui articol este urmatorul: "Primul pas pentru protejarea mediului inconjurator incepe in curtea proprie". Si nu ma refer la apartamentul sau curtea casei voastre, ci la constiinta proprie. Daca veti intelege ca prin protejarea Naturii nu facem decat sa ne respectam pe noi insine, atunci cu siguranta viitorul nostru va fi un pic mai…roz.

Cu Bicicleta Pe Parangul Mic

Cuprins

Powered by