Prima Pagina - Scopul Asociatiei -- Program 2007 -- Flora Parangului -- Muntii Parang -- Revista Drumetul -- Contact

 

REFUGIUL CARJA

Anul 2006 a debutat pentru membrii Asociatiei PRO-PARÂNG cu un obiectiv tinta si anume finalizarea lucrarilor la refugiul de piatra, lucrari începute în anul 2004. Reconstructia acestui refugiu foarte bine amplasat la poalele vârfului Cârja are si o semnificatie istorica datorita faptului ca aceasta constructie dateaza din 1889 când Asociatia S.K.V - Societatea Carpatina Ardeleana a turistilor - a construit acest refugiu, care în decursul anilor a fost distrus fiind cunoscut doar faptul ca el a fost reconstruit între anii 1932-1938, dupa care a fost din nou distrus ramânând doar zidurile de piatra .

Refacerea acestui refugiu a impus adaptarea unui proiect clasic de constructie la conditiile din teren deoarece o parte din zidul de piatra era distrus iar una din laturi era doar o formatiune de stânci destul de erodata si instabila. Astfel a fost refacuta o portiune de zid si realizata ceea de a patra latura prin introducerea a trei coloane metalice care sustin acoperisul. Acesta este realizat în întregime din lemn si acoperit cu membrana de bitum fixata cu ajutorul unor laturi. Usa de acces este metalica fiind fixata pe un toc metalic bine încastrat în fundatie si zidul de piatra. Închiderea spatiului dintre acoperis si formatiunea de stânci a fost realizata tot din lemn si membrana. S-au montat trei geamuri care asigura un minim de iluminat interior.

În perioada lucrarilor am avut parte si de surprize neplacute din par-tea unor ,, drumeti” care au spart cele doua geamuri late-rale, au rupt din scândura de pe acoperis pentru a face foc, au lasat deseuri în refugiu, dar au existat si momente deosebite când am fost încurajati si chiar ajutati de adevaratii oameni de munte care treceau prin zona sau erau pe traseu în timp ce noi transportam materialele de constructie. Acestor oameni si celor care apreciaza efortul nostru le multumim.

Pentru anul 2007 ne-am propus sa încercam amenajarea interioara a refugiului prin dotarea cu minim de utilitati ca: o masa, o banca si poate chiar un prici pentru dormit, executarea unor lucrari de etansare si consolidare interioara a zidurilor.
Speram ca cest refugiu sa-si demonstreze utilitatea, sa fie folosit în mod civilizat, nu batjocorit si distrus pentru ca efortul nostru sa nu fi fost în zadar.

Nu pot încheia aceasta prezentare fara a aduce multumiri colegilor mei din Asociatie care au fost alaturi de mine în realizarea acestui proiect: Pancu Vasile, Balcu Anton, Preda Ionut, Puscasu Andrei, Stark Aurel, Tamas Gheorghe, Grigore Steluta, Grigore Marius, Topescu Cristian, Magda Razvan, Lauran Carol, Livadariu Mihai, Kovaci Tiberiu, Vasile Ramona, Bogdan Robert, Baltaretu Flavius.

Cazimir Radvanski
Foto Cristian Topescu

Cronicarii zilelor noastre

Cuprins

Powered by