Prima Pagina - Scopul Asociatiei -- Program 2007 -- Flora Parangului -- Muntii Parang -- Revista Drumetul -- Contact

 

Turism in Parang, acum 70 de ani

Însemnari din Cartea de aur a Casei de adapost Parâng
( II )
31 August 1935

Pe de o parte pentru ca în sedinta neoficiala a Comitetului nu s’a tinut un protocol scris pentru cele ce sunt aprobate iar pe de alta parte – si mai cu seama! – în speranta ca alti turisti cu iubire de munte si spirit de sacrificiu, citind aceste proiecte, vor contribui, cum am facut si noi cu banii, autoritatea si energia lor la îndeplinirea acestui program, socotesc ca este folositor sa expun în cele ce urmeaza, atât principiile directoare si motivarile cât si propunerile concrete cari s’au facut onor Comitetului si au fost aprobate de acesta.
Principii directoare
Desvoltarea si propasirea unei regiuni turistice însemnate depinde în foarte mare masura de îndeplinirea urmatoarelor conditiuni: 1) o buna organizare a caselor de adapost 2) un marcaj constiincios si cât mai bine dezvoltat al principalelor drumuri.
Ambele conditiunii trebuie realizate cu minimum de cheltuiala si maximum de eficienta turistica.
Scopul lor este de a face accesibile cât mai multe din frumoasele locuri ale regiunii, câtor mai multi turisti adevarati – chiar si celor cu portmoneul anemic – si din cât mai multe directiuni, din cât mai multe puncte ale marilor artere de comunicatie.
Pentru a atinge acest scop trebuie ca drumul sa fie bine si explicit marcat iar la 8-10 (maximum 12) ore de drum turistul sa poata gasi un adapost împotriva intemperiilor, posibilitatea de a dormi macar pe paie uscate si posibilitatea de a face fara primejdie focul la care drumetul sa-si usuce hainele.
Scopul este atins mai cu seama atunci când, în cursul drumului, mai ales la casele de adapost de prim rang, – cum e casa Parângul în cazul nostru – turistul gaseste suficiente si destul de precise indicatii asupra drumurilor si localitatilor pe care le poate atinge pornind din acel punct. Cu alte cuvinte, atunci când a ajuns la capatul unei excursii si mai are timp disponibil sa poata gasi toate indicatiile necesare pentru o noua ruta în legatura cu cea pe care a facut-o.
Voi preciza mai jos în ce sens si cum se poate realiza cu minimum de cheltuiala si un mare folos turistic si material – pentru casele de adapost – aceasta conditie.
Propunerile acceptate de onor comitetul sectiunii Petrosani
A . Marcaje
1. Marcaj rosu (de creasta) : Casa Parâng – Cârja – Mândra – Coasta lui Rus – Lacurile Lotrului (Gâlcescu) – Vidra – Cataractele Lotrului. Leaga astfel prin Voineasa – Brezoi (drum de cal si automobil), regiunea Mândra cu Naurutiu, Cozia si cu drumul de fer la Câineni si Parcesti cu Fagarasul.
2. Drum albastru desprins din cel dintâi la Coasta lui Rus – Stogul –Uerdele, apoi prin splendida vale a Lotritei Malaia – Brezoi.
3. Drum rosu de la Mândra la Bumbesti. (Legatura cu Tg. Jiu) .
4. Drum verde din Nr. 2 la Polovraci .

Puscasu Dumitru

Pe Valea Jiului

Cuprins

Powered by